Заплащането на труда в България - коментар на икономистите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Явор Алексиев: Покупателната способност на средно статистическия българин нараства, т.е. въпреки всички тези увеличения, които са реални и съществуват, доходите растат по-бързо, но е факт, че само данъците не са достатъчна предпоставка за привличане на чуждестранни инвестиции.
Доц. Теодор Дечев: Липсата на хора, недостигът на човешки ресурс, говоря не за квалифициран персонал, а въобще за хора, е главният проблем пред всякакви инвестиции, били то родни, били те чуждестранни.

Изследването за 2017 г., което са направили от Института за пазарна икономика, показва, че най-високите средни работни заплати не са в големите градове, а в Челопеч - 2178 лв.

Явор Алексиев: Това, което трябва да се уточни е, че да, става дума за по-малки общини, които обаче в общия случай са доминирани от един голям работодател или една-две големи фирми в сферата на енергетиката или на добивната промишленост. Това са и Девня, и Козлодуй на второ място, където е Атомната електроцентрала, Гълъбово, Раднево - все важни центрове за българската енергетика и за добивната промишленост. Панагюрище, да речем, е съвсем малко след столицата, която е седма в нашата класация.

Той подчерта, че тези данни показват къде се плащат заплатите, но не къде живеят хората, които ги получават.

Явор Алексиев: Има го този момент с недостига на хора, той е голяма част от проблема в северната част на страната. Според мен друга част е проблемът, който има отношение и към инвестициите - инфраструктурната свързаност, особено по линията север-юг.

Вижте целия разговор във видеото.