Започва 19-ият международен София Филм Фест

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Много киномани в София очакват събитието "София Филм Фест", което се открива утре.

Стефан Китанов, директор на София Филм Фест, и Марина Едрева, председател на Комисията по култура, наука и образование на Столична община, бяха гости в студиото на "Денят започват с култура", за да представят програмата на фестивала.

19-то издание на фестивала е посветено на две основни теми. Едната е "100 години българско кино", а другата - "София - творчески град на киното". Това съобщи Стефан Китанов и допълни, че почти всеки ден има българска премиера. Утре София Филм Фест стартира с "Досието Петров". На следващия ден е премиерата на "Буферна зона". Първа публична прожекция ще има "Събирачът на трупове". Предстои премиерата в София и на най-успешния филм за миналата година "Урок". Филмът "Омбре" ще участва в балканския конкурс. Дебютът "Прелюбодеяние" ще бъде представен в Международния конкурс, заедно с "Урок". Всички български филми ще имат своите премиерни или публични прожекции, а те са около 70, каза още той.

Столичният общински съвет учреди своята най-голяма награда за София Филм Фест в Международния конкурс и това е "София - град на киното". Малина Едрева допълни, че тази награда има голямо значение, защото възможността първи и втори прожекции на копродукции да се случват в столицата ни, ще направи града ни привлекателен и за младите сценаристи, а това от своя страна ще носи полза за цялата страна. Следващата стъпка е свързана с подкрепящите финансиращи инструменти към столична програма "Култура". Още подробности за тези инициативи - вижте във видеото.

В края на гостуването си Марина Едрева каза, че нейните любими български филми са "Мера според мера", "Време разделно", "С деца на море", "Всичко е любов", "Двойникът" и ролите на Тодор Колев. Така тя отговори на въпроса кои са нейните фаворити и кой от филмите би подкрепила в анкетата на БНТ в инициативата "Лачените обувки на българското кино".