Започва празникът на горонооряховския суджук

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С тридневно веселие от днес в Горна Оряховица започва десетото  юбилейното издание на празника на горонооряховския суджук. Деликатесът е и първото българско защитено географско указание, а през годините се е превърнал не просто в добро мезе за червеното вино, но и в емблема на железничарският град. От къде тръгва историята му и как производителите съхраняват автентичният вкус разказват Зорница Илиева и операторът Пламен Петков в "Денят започва".

Цели томове разказват легендите и историите за възникването на горонооряховският суджук. В началото той бил просто вкусна храна, после станал и основен поминък на местните, а днес е цяла индустрия.

Една от най-известните истории около суджука е свързана с прочутия банкер Атанас Буров, който също е родом от Горна Оряховица.

"Когато той слизал с негови гости от Арбанаси и го питали какъв е този пушек над Горна Оряховица, да не се е запалила някоя фабрика, той отговорил, че горнооряховчани закусват с горнооряховски суджук на скара", разказва Румяна Добрева – производител.

Преди няколко години трите фирми, които произвеждат мезето в Горна Оряховица се обединиха и успяха да извоюват марката "Защитено географско указание". Така днес само те имат право да продават  суджук с марката "Горонооряховски".

"Технологичният процес не търпи абсолютно никакви изменения. Той се произвежда само и изцяло от качествени суровини, тъй като в него няма абсолютно никакви консерванти", казва Румяна Добрева.

А една от тайните за уникалния вкус е специфичният климат в региона.  "Тук в областта на територията на града има такива слаби въздушни  течения, които са естествени. Дори в по-топлите летни дни пак си има приток на хладен въздух и това спомага за изсушаването на продукта. Отделно се образува една такава специфична, хубава чиста, бяла плесен, която пък предпазва продукта от образуването на микроорганизми", обяснява Добрева.

Безспорно горнооряховският суджук е голяма гордост за жителите на града.

От днес до неделя се очаква специално за уникалния деликатес в Горна Оряховица да пристигат хиляди гости от цялата страна и чужбина. А традиционно най-голямата атракция ще бъде 20-метровият суджук, с който организаторите черпят всички гости.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад