Засега конфликтът между Северна Корея и САЩ е война на блъфове

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Никой няма ясен отговор на този въпрос, заяви Иво Инджев и допълни, че според него ясен отговор нямат и онези, които водят въпросната полемика и от двете страни. Засега това е война на блъфове.

По думите на Константин Вълков трябва да се разгледат различните опции. От една страна Северна Корея е глобална заплаха. Затова и тя не изключва евентуален конфликт. Войната на блъфове може и да е целенасочена. Ако Северна Корея е глобална заплаха, трябва да имаме предвид, че на САЩ са необходими два месеца, за да подготвят своя военен арсенал. В същото време те много добре знаят, че един от най-големите им политически съюзници - Южна Корея е съседна страна. Трябва да вземем предвид и говоренето на Япония, което е категорично в посока, че страната ще бъде унищожителна към Северна Корея. От друга страна над 80% от бизнеса на Северна Корея е свързан с Китай.


Иво Инджев акцентира върху факта, че китайският фактор е основен. "Не случайно в момента американците се опитват да играят през Китай, тъй като явно разбират, че нямат инструмент за влияние върху политиката на Пхенян и по-конкретно над диктатора Ким Чен Ун." Той обясни, че китайците "пет пари не дават" за Ким Чен Ун. По тази причина крайният комунизъм, който се демонстрира в Северна Корея, е отдавна надживян в Китай. Проблемът е в това, че ако свалят режима в Северна Корея, китайците се опасяват от влиянието на Южна Корея, която им е конкурент за хегемония в района. Независимо че е малка, Южна Корея е гигант в технологично отношение, в търговско и финансово отношение. Освен това те са въоръжени с американско оръжие и на територията им има американски бази. И от стратегическа гледна точка Китай не иска да се случи точно това.

Константин Вълков отбеляза, че руските информационни източници от два-три дни са на друго ниво и непрекъснато припомнят в какви моменти Русия е помагала на Щатите. Русия на практика се чувства изолирана от този конфликт.

Иво Инджев подчерта, че не случайно на преден план излиза ядреният фактор. Просто Ким Чен Ун шантажира целия свят. Той предположи, че създаването и ескалиране на напрежение от страна на Северна Корея може би е свързано с американските избори и по-конкретно с личността на Доналд Тръмп. "В това отношение явно не са пресметнали добре нещата, защото Тръмп не взима самостоятелни решения."Цинизмът стига до ниво да се твърди, че ще има три войни, обясни Константин Вълков. "Ако Америка, заедно с Южна Корея и Япония влезе в Северна Корея, китайската армия няма да бъде нито "против" Америка, нито ще защитава Северна Корея. Тя има вече предначертани цели, показват разузнавателните източници, които са няколко: да защити обекти от стратегическо значение в Северна Корея, до които може пък да има достъп Южна Корея", каза той.

Вижте целия разговор във видеото.