Здраве в чинията. Що е то дъч овън?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Техниката за производство на металните съдове за готвене - дъч овън, датира още от 17 век. През 1704 година англичанинът Ейбрахам Дарби решава да отидe в Холандия, за да разбере как се правят тези съдове и по-късно започва да ги произвежда за Англия и новите американски колонии. Тези чугунени съдове за готвене много се харесват на американците заради тяхната подвижност, трайност и широка приложимост. В дъч овън може да се варят, пекат и пържат всякакви видове ястия – дори хляб. През 18 и 19 век този съд е толкова ценен, че хората изрично са споменавали в завещанията си кой искат да го наследи. Дъч овън съдовете за къмпинг имат три крачета, метална дръжка и изпъкнал капак, за да може въглищата да се слагат отгоре и отдолу. Това дава една постоянна вътрешна топлина, която прави вътрешността на тенджерата като печка. Модерните дъч овъни се произвеждат от дебел алуминий или керамика. На някои места дъч овънът се нарича и „френска печка”, а в Англия – стъклена тенджера.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад