Зинаида Златанова: Намалихме 8 пъти загубите на евросредства

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Намалихме 8 пъти загубите на евросредства на края на годината в сравнение с предвиденото към м. май - този факт от равносметката на правителството за 2013 открои вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в "Денят започва в неделя с Георги Любенов".

237 мил. евро успяхме да спасим, а 35 млн. евро няма да могат да бъдат усвоени, уточни тя. По ОП "Околна среда" са 27 млн., програмата е замразена. Работи се усилено, за да бъдат размразени плащанията. vlcsnap-2013-12-22-09h59m33s4Потенциалните загуби обяви служебното правителство през май, в доклад то посочваше и мерки по спасяването им, за което им благодаря, в тази област работата им беше свършена професионално, подчерта Зинаида Златанова. Разбра се, че европейските средства не са били управлявани, както се твърдеше преди. Тези спасени средства се вливат икономиката и това е най-важното.

В личен план министър Златанова е най-доволна, че са довършили проекта за нов Наказателен кодекс. Сега действащият НК е обнародван за пръв път през 1968 г. - при съвсем други обществено-политически отношения. С цел приспособяване към новите реалности е променян 90 пъти. Щастлива съм, че аз съм този правосъден министър, който завърши новия проект за НК, заяви Златанова.  Държа да се знае, че по него са работили четирима министри от три правителства и е започнат преди 3 години от Маргарита Попова. Десетки експерти са работили по този проект, подчерта министърът на правосъдието. Този проект модернизира българското наказателно право.

Цялото предаване можете да видите ТУК.