Зов за помощ - да помогнем на Моника

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

44-годишната Моника Киркова от София вече 10 години се бори с тежко раково заболяване. Ново лекарство дава лъч надежда на болната жена, но тя няма средства за пълен курс на лечение. Нейни приятели и близки се опитват да се преборят за живота й, като стартират дарителска кампания. Нейната история разказва репортерът Тихомир Игнатов в "Денят започва".

През 2004 година лекарите поставят диагноза на Моника - ходжкинов лимфом в четвърти стадий. Битката с рака започва с изтощителна химио и лъчетерапия и продължава с трансплантация на стволови клетки.

"Трансплантацията беше успешна, но за съжаление ефектът от нея трая само две години. След две години получих рецидив и до момента заболяването ми непрекъснато рецидивира", сподели Моника.

До момента тя е преминала 29 курса на химиотерапия. Лечението успява да забави болестта, но само за кратко.

"В един момента стана невъзможно при мен да се прилага този метод на лечение, тъй като се появиха много тежки животозастрашаващи последствия", обясни още тя.

Нов вид медикамент внася лъч надежда в семейството на Моника. За лечението й са нужни 16 вливания от лекарството. Всяко едно от тях струва малко над 16 000 хиляди лева. Фонд към Министерски съвет успява да осигури 4 вливания, преди да бъде закрит заради липса на средства. Лекарството все още не е регистрирано у нас и затова не фигурира в позитивния лекарствен списък на Здравната каса. Така на финалната права в борбата с рака Моника отново попада в безизходица.

"Този ефект, който е постигнат до момента, не бих искала да го губя и нещата да се върнат на изходна позиция. Цялата тази борба и лечение не искам да са били напразни", сподели Моника.

В края на миналата година близки и приятели на Моника започват дарителска кампания. Успяват да съберат пари за още две вливания. Лечението отново прекъсва заради липса на пари. Кампанията за набиране на средства продължава. За болната жена е важен всеки ден, защото животоспасяващото лекарство трябва да се влива през 21 дни.

Подробности може да намерите на Интернет страницата help-monika.weebly.com.