„Новини от миналото": Големите хора от бронзовата епоха

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Видеото от рубриката на Мария Чернева ни връща 5 хиляди години назад, във времето на ранната бронзова епоха.

Не е от големите могили. Висока е близо метър и това обяснява щетите най-вече от земеделска техника върху нея. Но все пак е опазила съдържанието си.
     Тази крепида насред царевичака край Ветрино може да разкаже много за живота тук преди 5 хиляди години. Времето на ранната бронзова епоха и пришълците след първите земеделци.
    Проучвали са десетки подобни могили. Но тази успява да ги изненада. Централният гроб, този, заради който е издигната могила, е на малко дете. При това останките му не са в анатомичен порядък и по-скоро приличат на жертвоприношение. Още едно дете и мъж са погребани тук по-късно. И първото, което се натрапва е червения цвят на костите.
    Доц. д-р Стефан Александров - ръководител на археологическите разкопки: "В този район на североизточна България през ранната бронзова епоха голяма част от погребваните са посипвани с охра. Обикновено черепа, китките на ръцете, таза и краката ... Приема се че червеното е цвят, който е свързан с живота и вероятно е имал такъв смисъл за тях."
    Запознайте се с Херкулес. Така са го нарекли изследователките, които търпеливо отмятат пръстта от него. Макар и погребан без предмети, той може да разкаже много за племето си.
    Освен че целият е посипан с охра, останките на мъжа впечатляват и с друго.
    Ася Стефанова - археолог, РИМ Варна: "Съдейки по бедрените кости, които са над 50 сантиметра, ръстът му със сигурност е над 190. Със сигурност не е бил вегетарианец, а е ял месо с този ръст."
   Доц. д-р Стефан Александров: "Доста голям, над метър и 90, дори за днешно време."
    Мария Чернева: "Добре са се хранили ..."
    Доц. д-р Стефан Александров: "Те, тези специално, в този район са били скотовъдци или преобладаващата част от икономиката им е била скотовъдство, т.е. основната част от диетата им е протеинът. Месото. Затова са с голям ръст и физически са доста добре."
    Месната диета обяснява и силно развитите челюсти, добре подредените зъби и липсата на кариеси. Макар и с исполински размери, нашияТ Херкулес е починал доста млад - между 25-30 години. Много рядко попадат на по-възрастни. Вероятно инфекциите са ги поваляли рано, рано. Но това трудно може да се каже за жените. В могилите намират основно деца и мъже. Дори патриархалните отношения трудно обясняват липсата на жените.
    Доц. д-р Стефан Александров: "Мъжко царство. Те са скотовъдци, основното им занимание е да се ходи със стадата. По полето. За съжаление нямаме много данни за жилищата и за селищата."
    Но пък учените са на път да сложат край на друга дилема. За произхода на хората, населявали земите ни през бронзовата епоха. Освен точно радиовъглеродно датиране, Херкулес и децата участват в голям европейски проект и ще минат през ДНК анализ.
    Доц. д-р Стефан Александров: "Може би виждате тук един от първите индоевропейци по нашите земи. Някъде по средата на втората половина на четвърто хилядолетие, с точност сега не може да се каже, това население мигрира от северночерноморските степи и заема този район."
    Мария Чернева: "А не са, така да се каже, наследници, потомци на първите земеделци?"
    Доц. д-р Стефан Александров: "Не, не. Това е моето мнение. Другото мнение е, че става въпрос са обща религия или централно източно европейска религия."
    Миниатюрно костено мънисто до главата на Херкулес е единственият предмет, открит в цялата могила. За разлика от съвремениците си по на юг и на запад гробните дарове тук са направо изключение. Историята на големите хора от бронза е едва в началото си.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад