Д-р Пепелов: Летуването на българи в Гърция и други страни повиши броя на тестваните за COVID-19

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Намалява ли заразата с COVID-19 у нас и дали цифрите звучат оптимистично, защото се тестват много здрави хора, на които им предстои пътуване? Отговорът на този въпрос е труден, защото подобна статистика няма, а и е невъзможно да бъде направена. Каква е ситуацията с тестването в Пловдив, където 1300 са вече официално регистрираните случаи? Референтните лаборатории са едни от най-натоварените в града. Какъв е режимът на работа и увеличава ли се броят на тестваните?

В Пловдив в последното денонощие 11 са официално регистрираните случаи на заразени с коронавирус в единната информационна система. От началото на пандемията през март досега общият брой възлиза на 1276. Обстановката в града е спокойна. Не са регистрирани нови огнища.

Д-р Заприн Пепелов, управител на Диагностично-консултативния блок в УМБАЛ "Пълмед" - Пловдив, съобщи пред камерата на БНТ, че през последните два месеца се забелязва покачване на броя на тестовете. Центърът започва работа от рано сутрин, за да не се струпват хора. Дневно се правят по 100-120 теста само в тази лаборатория. Положителните проби варират между 2-3%, при повече заболели рядко достигат до 10%. Не би могло да се твърди, че Пловдив е водещ по заболеваемост или че процентът е висок, той е какъвто е навсякъде в страната.

"Мое мнение е, че здравните институции се справят много добре в тази обстановка", каза д-р Пепелов. Той призова, въпреки всичко, да се спазват хигиенните норми, да се избягват струпвания на хора, да не се стои прекалено дълго в закрити обществени пространства, да се носят лични предпазни средства.

Летуването на българи в Гърция повиши броя на тестовете, това пък от своя страна повиши и диагностицирането на носители на вируса, които нямат изразени симптоми.

Автор: Николай Райшинов

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад