„Защити бъдещето им“ – кампания за ваксиниране срещу човешкия папилома вирус

Предаване: 100% будни, 27.09.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Инфекцията с човешки папиломавирус е вирусна и се предава предимно по полов път чрез пряк контакт със заразено лице. Това е най-честата полово предавана инфекция в световен мащаб. Съществуват повече от 100 вида. Около 40 от тях могат да засегнат половите органи. Най-малко 14 вида са класифицирани като „високорискови“ и могат да причинят рак. В повечето случаи инфекциите с човешки папиломавирус изчезват спонтанно, без да причиняват видими симптоми или проблеми. Понякога обаче те могат да останат в организма и след години да доведат до усложнения.

 Ваксинирането на момичета и момчета срещу вируса може да предотврати инфекция и последваща поява на свързани с него заболявания. Използването на презервативи не е стопроцента ефективно за предотвратяване на предаването на инфекция. За самия вирус няма лечение, но открити навреме здравословните проблеми, причинени от него, могат да бъдат лекувани по различни начини.

Информационната кампания „Защити бъдещето им“ стартира малко преди учебната година.  Месец септември е посветен на борбата с HPV. Сред специалистите посветени на каузата за превенция, е проф. Радка Аргирова, председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз. А сред обществените лица на кампанията е и популярната актриса и певица Гери Турийска, която със своя проект „Пощенска кутия за приказки“ се включва в кампанията „Защити бъдещето им“. 

Вижте нашия разговор с тях във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад