200 г. от рождението на Георги Раковски

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

2021 година е годината на Раковски. Навършват се 200 години от рождението на идеолога, организатора и ръководителя на национално-освободителното движение в България и 40 години от изграждането на Пантеона на революционера в родния му град.

Георги Стойков Раковски е роден в Котел. Детските му години преминават в родния му град. През целия си живот Раковски е отдаден на революцията. Създава първата българска легия, съставя три плана за българското освобождение, владеел е няколко езика и е бил високо образован.

    "Изключителен е неговият интерес към историята, защото той твърди, че народ, който не може да опознае себе си, нищо важно не може да извърши. Той става един от родоначалниците на българската етнографска наука и събирането на фолклорни и етнографски сведения за българския народ”, разказа уредникът в Историческия музей в Котел Иван Иванов.

През годините революционерът Раковски работи като адвокат, развива бизнес с откупуване събирането на данъци, пише поеми, сформира първата българска войнска единица.

    "Той на практика е първият български разузнавач, защото заедно със свои съмишленици, използвайки познанството си с османски сановници, успява да бъде назначен за главен преводач на турската дунавска армия, като използва получения пост да създава нови ядра на съпротивителното движение и да снабдява русите с разузнавателни сведения. В емиграция освен запален историк, етнограф, филолог, той се проявява и като изключителен публицист. През краткия си живот съумява да издаде 4 вестника”, каза още уредникът.

Раковски умира на 46 години от туберкулоза в емиграция през 1867 г.. Погребан е в Букурещ. 18 години по-късно русенското опълченско дружество изпълнява завета му и пренася в специално ковчеже тленните останки в България.

    "Най-напред те са се съхранявали в църквата „Света Неделя” в София. По-късно през 1942 г. поради настояване на котленци тленните останки на техния именит съгражданин са пренесени в родния му град”, допълни уредникът.

По това време в Котел вече има издигнат паметник на Раковски. Близо 40 години тленните останки се съхраняват в дървен саркофаг в котленската църква „Свети апостоли Петър и Павел“ до 1981 година, когато е изграден мемориален комплекс с експозиция котленски възрожденци и пантеон на Раковски.

    "Тленните му останки са положени, за да намерят последен покой в пантеона под мраморен саркофаг”, каза Иванов.

Днес, 200 години след рождението на в Раковски, в музейната експозиция могат да се видят освен снимки, картини, документи, антропологична реконструкция на главата на революционера и личното му кафениче, речникът, който е съставял и бележник с народни рецепти за лекуване на болести. А поколения котленци изпитват гордост от делото на своя именит съгражданин.

    "Раковски е най-големият възрожденец в котелския район”, заяви Сашо Памуков.

    "За мен е един символ не само за нашия град, това е за цяла България и за почти цяла Европа”, допълни Живко Няголов.

    "Раковски е за Котел най-големият патриот”, каза Веса Тихина.

    "За мен Раковски е гордост. Котел е дал много борци за свобода, но най-вече Раковски и трябва да се върви по неговия път”, смята Зарка Димитрова.

През цялата 2021 г. в рамките на националните чествания по повод 200 години от рождението на Раковски в осем български града са предвидени събития в памет на подвига на идеолога на националноосвободителното движение в България.

Репортер: Румяна Стефанова

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад