Националният празник в Габрово

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Габрово едни от най-младите и родолюбиви жители на града поздравиха зрителите с изпълнение на стихове, посветени на Освобождението и честитиха празника на всички българи.

В центъра на Габрово Иван Постомпиров разказа историята на паметника на Шипка. Идеята за издигане на паметник на връх Свети Никола възниква на учредителното събрание във Велико Търново през 1879 г. Първоначално е обсъждано паметникът да бъде издигнат във Велико Търново, но Пенчо Славейков и Васил Берон предлагат монументът да бъде изграден на най-високия връх, за да бъде виждан отвсякъде.

Основният камък на паметника е положен през 1922 г., а през август 1934 г. паметникът на връх Свети Никола е тържествено открит от  цар Борис III. Около 60 000 души присъстват на откриването му.

Честванията в Габрово ще започнат около 9:30. Ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в църквата "Успение на пресвета Богородица", а след това с тържествен ритуал в центъра на града щу бъде издигнат националният трибагреник. Очаква се председателят на НС Цвета Караянчева да се присъедини към тържествата.

Репортер: Мирела Дончева

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад