35 години от аварията в Чернобил, обезопасяването и последствията - коментар на проф. Касчиев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Милиард и половина евро бяха инвестирани в арка, покриваща купола на реактора в Чернобилската АЕЦ през 2019 година - огромен европейски проект, реализиран от френска фирма.

Ядреният физик проф. д-р Георги Касчиев припомни, че през 1986 г. главно поради лошо проектирани реактори и други фактори по време на теста се създават условия за неконтролируема верижна реакция, при която се отделя толкова много енергия, че става ядрена експлозия. Толкова е силна, че плочата отгоре, която е 3 м дебела и около 3000 тона, изхвръква нагоре, преобръща се, пада и засяда, съответно оставайки без вода горивото, то започва бързо да се нагрява, талйа температурите се вдигат, всичко се топи, получава се нещо като лава, която разтопява всички елементи на активната зона, свлича се на дъното и започва да прояжда бетонната плоча отдолу, там тези реакции пък допълнително предизвикват топлина и аерозоли, графитът гори, с дима от пожара  всички радиоактивни материали се изнасят високо в атмосферата и обикал цялото земно кълбо няколко пъти.

На деветия ден пробиват цялата бетонна плоча и отдолу има един басейн, който за щастие, успяват да изпразнят, лаватъа пада вътре, разстила се и застива.

"По изчисления там трябва да има 170 тона уран, който е бил в активната зона, но по-лошото е, че има и близо 2 тона плутоний. Когато има толкова много делящ се материал, не е изключено да стане критична маса, затова е необходимо критичният мятериал да бъде сравнително плътно разположен един дсо друг - това е едното, и ворото е да има забавител, забавителят е вода", обясни проф. Касчиев.

Припомни, че саркофагът е построен 8-9 месеца след аварията, той пропуска вода и още от самото начало възникват опасения дали няма да се получи неконтролируема верижна реакция, затова са инсталирани редица системи с неутронни детектори. Вижда се при дъждове, че се усилва неутронния фон.

"Очакваше се, че като се инсталира т.н. арка или шелтер отгоре, което стана през 2016 г., би трябвало да няма условия за верижна реакция и на повечето места те намаляват. Обаче в няколко места, в няколко помещения започва да нараства неутронният поток и за измиуналите 5 години е нараснал около 2 пъти", обясни  проф. Касчиев.

Ученият обясни, че шелтерът затова е открит официално доста по-късно, защото непрекъснато се правят различни инсталации, с помощта на които първо да се демонтира старият саркофаг, след това да започне да се извлича из-под руините едно по едно тези маси, да се затварят в някакви опаковки.

Последствията след тази авария, както и при Фукушима са катастрофални. Икономическите загуби - обезопасяването на Чернобил струва над 700 млрд. долара досега, както толкова се предполага и за Фукушима.

"От тази гледна точка би трябвало всички разумни хора, всички политици още веднъж да си дадат сметка докъде може да доведе авантюризмът и безотговорността", предупреди проф. Касчиев.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад