40 години от обявяването на Св. св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази година се навършват 40 години от обявяването на славянските учители Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. Западно и средноевропейският митрополит Антоний за пръв път ще отслужи тържествена литургия на централния олтар в църквата Сан Клементе.  


Посланикът ни във Ватикана Богдан Паташев коментира в "Светът и ние" инициативата с видеообръщение на посланици и кардинали по случай 40-годишнина от обявяването Светите братя за съпокровители на Европа.


"Бях изненадан, че се отзоваха посланиците от цяла Европа по повод 40-годишнината от обявяването на Кирил и Методий за съпокровители  и ми хареса отношението на посланиците на страни като Ирландия, Португалия и Германия, които не са тясно свързани с чувствата, които ние изпитваме към светите братя Кирил и Методий, но изпратиха много хубави послания за това каква е била мисията им като обединители на Европа още в 9 век и как сега с посланието, което отправя Папа Йоан Павел преди 40 години за една Европа да бъде виждана като една Европа с християнски корени и която е един общ континент", сподели посланикът ни във Ватикана.


Богдан Паташев подчерта и приноса на Светите Братя и тяхната мисия. "Те са предприели много смели стъпки, тяхната мисия е започнала с вяра, че християнството е важна ценност за тази цивилизация и за да бъде предадено християнството подходът е бил с предаване на народен език и това богатство е ценено и до ден днешен.
Тяхната мисия е пророческо, хиляда година след това става факт."


Посланик Паташев отбеляза и доброто отношение към Светите братя. "Ватикана и Рим винаги са подкрепяли мисията книгите да бъдат преведени на славянските и на родните езици. В края на 19 век един папа обявява Светите братя да бъдат почитани в целия католически свят, не само на Изток, по-късно Папа Йоан Втори ги обявява за съпокровители на Европа, така че имаме един низ от жестове от страна римските папи и Светия престол на признание и на уважение към цялостното им дело", коментира Богдан Паташев.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад