"Адис" - първият шрифт на кирилица за дислексици

Предаване: 100% будни, 02.11.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Близо 15 процента от хората по света се сблъскват с проблеми при четене, писане или смятане. Дислексията не е болест или увреждане, а нарушение, при което тези дейности се оказват много по-трудни. За сметка на други! Установено е, че нивото на интелигентност при хората с дислексия е над средното. Парадоксално – особеностите на мозъка, предизвикващи дислексия, могат да се превърнат в дарба за самия човек.

Гении като Бетовен, Моцарт, Пикасо, Да Винчи или Айнщайн са доказателство за това. Хората с дислексия мислят най-вече с картини, а не с думи. Затова и скоростта на мисълта при тях е много по-голяма. За 1 секунда през мозъка на човек с вербално мислене преминават от 2 до 5 мисли, а за същото време човек с образно мислене успява "да види" до 32 образа. Може би именно това обяснява таланта във филмите на Уолт Дисни, приказките на Андерсен, романите на Жул Верн или песните на Джон Ленън.

Хората с дислексия компенсират особеностите на мозъка с изключително развит творчески потенциал и креативност. Сред тях са актьорите сър Антъни Хопкинс, Джак Никълсън, Том Круз и Дъстин Хофман. В едно интервю актрисата Дженифър Анистън също споделя, че при четенето на текст прескача по четири думи и реално прочита следващите две. Сама по себе си дислексията не може да превърне никого в гений, но не може и да бъде пречка за вродената гениалност.

„Адис“е специален шрифт на кирилица, разработен за деца и възрастни с лека и средна степен на дислексия. При бъркането на буквите (например ръкописните ш и m за хората с дислексия изглеждат еднакво) Кристина намира решения като удебелява долната част на начертанието на някои букви. Шрифтът увеличава разстоянието между думите и редовете, удебелява главни букви и препинателни знаци. В началото шрифтът е тестван от доброволци на възраст от 11 до 48 години, като получава 80 процента положителна оценка. В училище например шрифтът може да се използва от учителите, за да разпечатват тестовете на децата с дислексия, което да ги улесни в писмената форма на изпитване (дислексиците по принцип възприемат по-лесно картинни образи, устното изпитване за тях е по-подходящо от писменото, но все пак една част от оценяването е под писмена форма). Шрифтът „Адис“ се разпространява безплатно и свободно.

Теодора Яръмова работи като логопед в основно училище „Иван Вазов“ – гр. Смолян. Разбира за шрифта на Кристина и преди три години преработва читанка за 4-ти клас с нейния шрифт. Започва да работи с 4 деца с дислексия от училището и след 6 месеца по-късно тези деца имат видим напредък, включително изкарват и доста добри резултати на изпитите по външно оценяване, стават по-самостоятелни в работата си. Криси разбира случайно за това практическо приложение на шрифта й в училището в Смолян, издирва Теодора и започват да поддържат писмена комуникация по мейл. Въпреки това сега ще се срещнат за първи път на живо при нас.

Наши гости в "100% будни" днес са Кристина Костова, създател на първият шрифт на кирилица за дислексици, и логопедът Теодора Яръмова, която работи с деца с подобни нарушения в град Смолян.