Адм. Емил Ефтимов: Самочувствието на мъжете и жените под пагон заслужено е високо

Предаване: Панорама, 05.05.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Самочувствието на мъжете и жените под пагон заслужено е високо и те наистина могат да посрещнат професионалния си празник с удовлетворение" каза в навечерието на 6 май в "Панорама" адм.Емил Ефтимов, началник на отбраната. 

"Още преди войната в Украйна започнахме редица мероприятия по повишена бдителност, по суша, въздух и земя, които търпяха своята динамика през цялата година, включително до настоящия момент. В мисиите зад граница фокусът ни е над Западните Балкани, запазване на мира и сигурността."

България е основен контингент в операциите на НАТО и ЕС в Западните Балкани, а след две седмици страната ни ще е домакин и на конференция на началниците на отбраната от региона.

"Близо сме до населението - наводнения, пожари, медицински локации. Чуваме благодарности и това е много трогателно, но нашите действия са насочени не към благодарността, а към това наистина да бъдем стожер на държавността и сигурността в държавата и да бъдем в помощ на населението", заяви адмирал Ефтимов.

Нормално е в условията на последствия от пандемия, инфлация и политическа криза армията да не е на дневен ред за политиците, но все пак мисля, че темата е добре застъпена в програмите им, коментира началникът на отбраната. Той призова парламентарно представените партии да приемат инвестиционната програма, свързана с превъоръжаването на армията.

Въоръжението и техниката, с които разполагаме все още са ефективни, макар и подкрепени от съвременни технологии, заяви адм. Ефтимов.

"Затова дори и призивите за помощ от Украйна не само за западни системи, а и за образци от съветско време. Те още са ефективни, но трябва да признаем, че са на прага на възможностите си. Развитието на нови системи, нови образци и въоръжения наистина поставя големи изисквания към отбранителните способности и мисля, че вървим към правилната посока. При подходящо финансиране мисля, че ще продължим да сме адекватни".

По външна оценка България е на шесто място по принос на военнотехническа помощ за Украйна, посочи той.

"Имаше подозрения, че това, което предоставяме, е старо и може би неефективно, но ще ви кажа реакцията на колегите. Те бяха учудени от качеството и състоянието, от начина на поддържането на това, което сме им предоставили. Ние показахме отношението и уважението си към украинския народ с качеството и поддръжката на въоръжението, което сме предоставили"

Не бива да бъдем вакуум по отношение на способностите си, каза още началникът на отбраната.

Вижте разговора във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад