Адв. Дерменджиев: Твърди се, че всички санкции се налагат заради закона "Магнитски", не е така

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

САЩ обявиха санкции по закона "Магнитски" за шест български лица, които са публични личности.

"Лицата са шест, но са разделени на две групи - едните са със забрана за влизане, а другите са освен със забрана, но и с икономически мерки към тях, налагани към икономическите компании, които притежават. Има известна диференциация между налаганите санкции и те по никакъв начин не се обжалват. Само от американското правителство могат да бъдат вдигнати", каза адвокат Ивайло Дерменджиев, специалист по международно търговско право, в интервю специално за БНТ.

Санкциите са наложени от Комисията за финансов контрол на иконоческите отношения. Комисията може да налага много строги икомномически санкции по отношение на самите лица също и на свързаните с тях компании.

Деременджиев поясни: "Твърди се, че всички санкции се налагат заради закона "Магнитски", не е съвсем така. Законът главно говори за човешките права, но в разширението му е влязла корупцията като част от човешките права и нарушаването им. Американците прилагат един общ закон за извънредни икономически мерки. На базата на този закон се налагат всички санкции, които в момента представляват интерес".

Адвокатът даде пример за това, че по този общ закон може да бъде глобена всяка една компания, която има транзакция с въпросните лица и фирми в списъка с 250 000 долара, но може да бъде глобена и два пъти в размера на сумата, която е била преведена, договорена или част от търговските им отношения.

"Информацията, върху която се базират всички тези процедури по закона "Магнитски" и свързаните с него закони, е на база на различни информации. Едната може да бъде Сенатска комисия, която е разисква определен проблем и сезира Министерството на финансите, което налага санкциите. Другият начин е да бъде направено подобен тип разследване от администрацията на САЩ. Има и трети начин - информация от чужда държава. Тогава се възприема, че това уведомление е сравнително обосновано и само върху тези твърдения, те биха възприели санкции. Последният начин е, ако бъдат сензирани от сдружения с нестопанска цел", коментира Дерменджиев.

Той допълни, относно закона, който остава в страни е, че информацията, която се събира, има ниска степен на достоверност. Защото не е необходимо да бъдат доказани по определен начин факти и събития, те могат да бъдат само заявени.

Адвокатът посочи: "Наложените мерки на този етап са блокирани сметки, но без конфискация. Могат да бъдат конфискувани с последваща процедура, която се води съдебна".

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад