Адв. Илонка Райчинова: Притежанието на офшорна компания не е незаконна дейност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Да имаш офшорна компания и сметка не е забранено от нито един закон в нито едно законодателство в света. Това не е незаконна дейност, коментира адвокат Илонка Райчинова, бивш зам.-министър на правосъдието.

Като всеки инструмент на правото и финансите въпросът е как е използван този инструмент. Масовите случаи, в които се ползват офшорните компании, са защото международният бизнес налага да имате добра организация, с възможно най-малко бюрокрация. Брилянтна работа вършат офшорните компании в тази връзка. Те се използват без да се крият данъци и без да се заобикаля законодателството, обясни тя.

И допълни: Но като всеки добър инструмент той може да бъде използван и от хора, които имат престъпни доходи, генерирани без произход, от търговия с наркотици и пране на пари. Могат да се използват за финансиране на тероризма и за укриване на данъци.

По думите на адв. Райчинова много често офшорните фирми се използват от бизнесмени, хора на изкуството и спорта, с цел да не дават масов достъп до своята финансова информация. Не да укриват данъци, а да укриват от масовия зрител какво е тяхното имущество.

По повод информацията, че името на Делян Пеевски е замесено в мащабното разследване "Пандора Пейпърс", адв. Райчинова заяви: Не всяко косвено участие в едно дружество, било то офшорно, се декларира. Ако няма задължение по закон да го декларира, тогава не можем да твърдим, че той е укрил това участие.

„Когато пряко участвате в едно дружество, тогава сте длъжни да го декларирате. Когато участието ви в това дружество е чрез други дружества, тогава не го декларирате и не може да изисквате лицето да го направи, когато не се налага по закон“, каза още адв. Райчинова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад