Адвокат Марковски: Прокуратурата трябва да бъде в системата на съдебната власт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разумно и правилно е институциите и юристите да дадат становище какво трябва да се запише в закона, за да се намали броят на подобни престъпления по Наказателния кодекс. "Моето предложение е текст в закона по 325 ал. 2 от Наказателния кодекс, който казва: "когато хулиганските действия са извършени с особена дързост и цинизъм, наказанието от свобода е до 8 години", трябва да се добави към този текст: "ако хулиганските действия са извършени на пътното платно - тогава трябва да бъде същото наказание - до 8 години", така в Сутрешния блок на БНТ адвокат Марин Марковски коментира бруталния инцидент на саморазправя в Добрич, когато криминално проявен настига и пребива шофьор, подал му звуков сигнал, за да предотврати произшествие.

Той обясни, че в конкретния случай е нужно да се направи много точен прочит на медицинската експертиза и да се отговори на въпроса има ли опит за убийство. Адвокат Марковски беше категоричен, че Прокуратурата няма да загърби изпълнението на закона.

"Подаването на звуковия сигнал е поводът, а причината се крие в начина на мислене на този човек", посочи адвокат Марковски. По думите му, когато се увеличат наказанията, касаещи движението по пътя и се пренесат всички действащи наказания в НК да действат за поведението на участниците в движението, това ще действа възпиращо.

По думите му това дело ще стигне до присъда в рамките на година, а пострадалите имат право да предяват и граждански иск.

В разговора адвокат Марковски коментира и независимостта на прокурорите и дали се оказва натиск върху работата им. Той беше категоричен, че Прокуратурата трябва да бъде в системата на съдебната власт. Може обаче да се добавят текстове, касаещи, работата й, които да гарантират независимостта й. Прокурорът трябва да бъде независим в рамките на своята функция, в рамките на своята родова компетентност, отбеляза той.

Вижте разговора във видеото.