Африка и светът

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес Африка е във фокуса на предаването ни, а поводът е дълго отлаганата Среща на върха на ЕС и Африканския съюз.

Срещата започна днес в Брюксел след 16 месеца отлагане заради ковид епидемията. Участват лидери на 40 африкански държави. Европа смята да мобилизира над 150 млрд. евро за инвестиции в Африка до 2027 г. от различни източници. Това трябва да стане в рамките на инициативата "Глобален портал" - европейският отговор на мащабната инициатива на Китай "Един пояс - един път". Европейските средства ще бъдат предназначени за възобновяеми енергийни източници, намаляване на рисковете от природни бедствия, за достъп на хората до интернет, за транспорт, здравеопазване и образование.

Списъкът включва над 60 проекта, чиято цел е да подновят отношенията след месеци на напрежение относно доставките на ваксини и патенти, както и ограниченията за пътуване заради пандемията. Европа също така ще предложи да бъде изграден международен подводен кабел за свързване на ЕС с Африка по крайбрежието на Атлантическия океан и ще подобри достъпа до чиста енергия на целия континент.

Съвпадат ли намеренията на политиците с реалностите в живота на хората - по темата разговаряхме с продуцента Асен Асенов.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад