Агенция по лекарствата: Възможно е първите ваксини у нас да пристигнат в началото на януари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доставката на ваксините срещу COVID-19 е свързана с разрешаването им за употреба от ЕК. В процедурата пръвоо е включено оценка на наличната документация от Европейската агенция по лекарствата, като за първата ваксина на BioNTech/Pfizer становището на европейската агенция се очаква на 29 декември.  След това националните агенции ще имат два дни, за да одобрят продуктовата информация - това е кратката характеристика и листовката за пациента. След което в рамките на един или два дни се очаква ЕК да даде разрешение за употреба на съответната ваксина. Това обясни в студиото на “Денят започва” Богдан Кирилов - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Това прави възможно първата доставка на ваксини у нас да е в началото на януари, потвърди той.

“Реално няколко дни след реализирането на първата доставка, при така създадената организация, е възможно да се стартира ваксинацията”, добави Кирилов.

По думите му проблемът с транспортирането и съхранението на ваксините е изцяло решен.

“Още преди 10 дни България има готовността да приеме първоначалните доставки. Вече има поставени фризери в няколко от регионалните здравни инспекции, като предстои това да се случи във всичките 28. Това е гаранция, че България може да приеме и съхранява в съответствие с разрешението за употреба всички ваксини”, категоричен беше Кирилов.

Какво още каза изпълнителният директор на Агенция по лекарствата вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад