Хематологът д-р Чавдар Ботев: Много голям напредък има при даряването на кръвна плазма

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Увеличават се желаещите, преболедували COVID-19, да дарят кръвна плазма за лечение на болни от коронавирус. Увелича се и броят на хората, които се нуждаят от плазма за лечението си. За щастие, увеличават се и местата, където това се случва.

“Напредъкът е много голям. Има добри и лоши новини. Добрите са, че се отвориха няколко центъра и хората, които искат да даряват, няма да пътуват. Лошите са, че голяма част от взимането на плазма, става чрез кръводаряване. При настоящата ситуация един пациент се нуждае от 3-4 сака плазма, защото количеството антитела в плазмата е сравнително ниско в България”, каза в студиото на “Денят започва” хематологът д-р Чавдар Ботев.

Според статистиката 15% от дарената плазма е с нисък титър, 15 на сто е с висок, а останалите 70 - със среден. Следователно трима души даряват за един пациент, изчисли хематологът.

“Ако се дарява чрез плазмофереза, един човек може да дари три сака и то 3-4 пъти. Това е един потенциал, който трябва да използваме”, подчерта възможността д-р Ботев.

По думите му драматично е положението с даряването на плазма за пациентите с кръвна група АВ, защото тя е рядка и много трудно се намира такава плазма.

“Трябва да се организира някакво сдружение на хората с тази група - те трябва да са солидарни помежду си. При тях плазмата трябва да се взима само чрез плазмофереза”, категоричен беше той.

Какво още каза хематологът д-р Чавдар Ботев вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад