Акад. Петрунов: Развитието на тази вълна на Ковид не е завършило

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поредната ковид вълна е в разгара си, над 25% от тестовете вече са положителни, над 200 000 са активните случаи, в болница са под 3% от тях. Възможно ли е да се окаже, че вариантът Омикрон е преходът на Ковид 19 към обикновен респираторен вирус?

"Според мене, развитието на тази вълна на Ковид не е завършило. Аз мисля, че ние определено вървим към определено стихване на тази вълна, в това няма никакво съмнение, в целия свят ще бъде така, но това стихване не значи, че ние ще излезем от тази пандемия толкова бързо и толкова лесно", каза в "Денят започва" акад. Богдан Петрунов. 

И цитира един от най-големите инфекционисти на Англия проф. Харис от Оксфордския университет, че дори и да превърнем пандемията в ендемия, тя няма да бъде безопасна. 

"Повтарям вече от две години, че е необходимо да се научим да живеем с коронавируса", подчерта акад. Петрунов.

"Подобно на грипа ще се правят имунизации всяка година, на базата на циркулиращите варианти, което е единственото спасение. Годишната ваксина е решението. Трите елемента - ваксини, лекарства и спазване на противоепидемичните мерки, което ние го забравяме, е единственото спасение до превръщането на вируса в обикновено инфекциозно респираторно сезонно заболяване. Имунизацията води до намаляване на риска на мутация на вируса",  категоричен беше имунологът.

Вижте какво още каза той във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад