Преговорите със Северна Македония и напрежението НАТО - Русия - коментар на анализаторите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Премиерът събра Съвета по сигурността заради напрежението между НАТО и Русия и конфликта между Москва и Киев. Правителствата на България и Република Северна Македония проведоха съвместно заседание с амбициата да търсят решение на проблемите между двете страни и да засилят двустранното сътрудничество в редица области.

Тези теми коментираха в "Денят започва" Любомир Кючуков и Стефан Тафров. 

Според Кючуков при анализирането на събитията трябва да се отчетат фактите, които са на лице и според него са позитивни, също така, че пътят за решаване на проблемите е единствено диалогът, който този път е отворен, както и резултатите, които тепърва трябва да чакаме. 

"Това, което се случва в момента - прави се опит да се създадат позитивни условия за започване на политически преговори, защото досега такива не е имало двустранни, които да намерят решение на изострените през последните две години въпроси между двете страни, което ще изисква много сериозен политически ангажимент и също така време", отбеляза Кючуков. 

Изпратената до ООН нота за договореното използване на краткото име Северна Македония без Република е вече един резултат, който е наличен и който е много положителен, посочи Стефан Тафров, бивш представител на България в ООН. 

По думите на Любомир Кючуков България през последната половин година е излязла от позицията на кръгова отбрана и сама е започнала да лансира предложенията как да бъдат решени проблемите. 

Според Тафров трябва да последват конкретни дела, но самият факт на подписването на тези конкретни споразумения, които имат значение за всекидневието, имат значение за промяна на климата в двустранните отношения. 

"Това е един много уместен подход, доколкото разбирам, работните групи имат много амбициозни планове", подчерта дипломатът, според който тази линия на поведение и на действия от страна на двете страни е многообещаваща, която ще промени климата. 

Тази нощ изявление на Йенс Столтенберг, че въоръжен конфликт в Европа е възможен, и на американският президент, който заговори за санкции дори лично срещу Путин дават нови щрихи към напрежението между НАТО и Русия от една страна и конфликта Москва - Киев от друга.

Тези теми също коментираха двамата анализатори.

Според Кючуков е очевидно, че ескалацията на напрежението продължава и че рискът от военен конфликт също нараства. 

"Един от малкото позитивни резултати от този маратон от преговори, който започна от декември насам, беше ангажиментът, поет и от двете страни (САЩ и Русия), че е немислимо използването на ядрено оръжие, но нивото на конфронтация е толкова високо, че конфликт може да бъде предизвикан както от целенасочена провокация на терен, така и случаен инцидент", отбеляза Кючуков.

Стефан Тафров също изрази мнение, че рискът е много висок, затова от НАТО се обмислят мерки за укрепване на източния фланг, коет е добре.

"Тези напрежения в Черноморския регион, който е нашият регион, идват в момент, в който българската армия, за съжаление, не е достатъчно въоръжена, не е достатъчно съоръжена и България има нужда от солидарността на своите съюзници да укрепи своята отбрана", подчерта Стефан Тафров.

Какво още казаха двамата анализатори вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад