Александър Николов за кризата в енергетиката

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Увеличението на природния газ с 30% е сериозно и може да се определи като изненадващо. Така коментира в "Още от деня" министърът на енергетиката Александър Николов ситуацията с цените.

На въпрос възможно ли е да се стигне до криза в страната и може ли да бъде преодоляна настоящата ситуация, той отговори:

"Със сигурност ще се справим. Ситуацията е тежка. Има сериозен контекст както на ниво ЕС - пазари, пазарна ситуация, цени, котировки на енергийни ресурси, така и на неефективности вътре при нас в системата, но със сигурност ще се справим", увери той.

Пазарите ще стават все по-интегрирани на европейско ниво. Това се вижда много ясно при цените на електроенергията. Същото е валидно и за цените на природния газ. За бизнеса контекстът е, че цените в България са значително по-ниски отколкото на други европейски пазари и това е валидно не само за месец януари, а и за няколко месеца назад във времето.

Той призна, че някои бизнеси със сигурност са в тежко положение, но в такова положение се намираме всички.

Николов заяви, че с представителите на работодателите правителството е в постоянна кореспонденция, която е продължила до късния следобед на 31 декември.

"Комуникацията ще продължи активно и от страна на Министерство на енергетиката, и от страна на Министерство на финансите, както виждате и от страна на премиера", допълни министърът на енергетиката.

Що се отнася до тавана от 30% за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия, който бизнесът иска да отпадне, Александър Николов посочи, че таван и ограничения ще има, най-малкото защото трябва да има предвидимост за разходите, освен това бизнесът трябва да има споделена отговорност.

Таванът за месец декември като компенсация няма да отпадне. Структурата на тавана за януари подлежи на дискусия с представителите на бизнеса, но таван ще има. Ако няма таван, има риск от спекулации, открои той.

По думите му компенсацията е редно да продължи, докато се успокоят пазарите и докато стане ясно, че бизнесът в България е поставен в по-добро състояние от конкурентите му в чужбина.

Николов коментира и отношенията с КЕВР. "Това, което се случи реално с нас е, че още на 10-15 мин., след като бяхме избрани като правителство, имаше първо решение на КЕВР. След това имаше едно решение на КЕВР, което беше подложено на страшо много полемики от всички - бизнес, производители на електроенергия, след това дойде решението от 1 януари, свързано с цената на природния газ. Като поредица от събития, ако сме вън от системата, изглежда странно. Относно това дали е влияно на регулатора, единственото нещо, което ще кажа е, че премиерът не е бил на среща по никакъв начин с нито един член, нито с председателя на КЕВР."

Така той отхвърли тезата, че има влияние върху КЕВР. Николов каза, че е разговарял с председателя на КЕВР Иван Иванов и определи срещата с него като продуктивна. "Дотолкова, доколкото регулаторната им рамка е доста тясна, те се опитват да я спазват и се опитват да се съобразяват с нея. Дали едно решение е рационално е друга тема".

Другата голяма тема за "Булгаргаз" министърът на енергетиката коментира, като заяви, че "принципал и директен контрол върху "Булгаргаз" оказват БЕХ и Съветът на директорите на конкретното дружество."

В ролята си на министър на енергетиката Николов е възложил на БЕХ да извърши всички необходими проверки относно политики и спазването им в "Булгаргаз".

Александър Николов се спря и на проектите, свързани диверсификацията в България, като беше категоричен, че там "прозира относително желание да се постави Българи в зависимост. Когато определен тип гориво се купува от едно място, е ясно кой е производителят. Когато се трансферира към друго място, е ясно кой е ползвателят. Когато инвестицията и реализацията се правят от конкретни компании, е ясно кой получава маржа на печалба."

Николов каза в заключение, че на политическо ниво има много отношение от страна на президента на Азербайджан - г-н Алиев, както и от страна на министъра на икономиката и на министъра на енергетиката.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад