Александър Пулев: 735 милиона лева ще бъдат на разположение на бизнеса чрез Министерството на иновациите и растежа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Работим по създаването на всички предпоставки, за да не се загуби нито една стотинка по еврофондовете. Това заяви в "Още от деня" служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

Подчерта, че благодарение доброто наследство от работата на ядро от специалисти в Министерството на иновациите и растежа и на добрата приемственост сега има конкретни резултати. 735 млн. лв. ще бъдат на разположение за микропредприятия, малки и средни предприятия до края на тази година само по линия на Министерството на иновациите и растежа, отбеляза Пулев.

600 млн. от тези средства идват от Плана за възстановяване и устойчивост.

"Процедурата е отворена и в момента може да се кандидатства по нея до 21 септември и апелирам към всички бизнеси да се възползват, защото това е глътка въздух за всички тях и това е основният приоритет на моето временно управление", акцентира той.

Относно назначеният от него одит във Фонда на фондовете, той заяви, че случващото се е на база на входирани сигнали директно от Министерство на иновациите и растежа. "Ние сме длъжни да ги проверим по максимално чист, прозрачен, обективен начин", обясни Пулев.

Фокусът в нашата работа ще бъде върху оптимизирането на политиките и процедурите в сегмент "Дялови инструменти", за да може да надградим този кредит на доверие.

"Очакват се доста сериозни ресурси по оперативните програми да бъдат канализирани през Фонда на фондовете за следващия програмен период, така че ще направим всичко възможно да влезем в тези средства с едни чисти и прозрачни процедури", увери той.

Що се отнася до ББР, Пулев отбеляза, че са поискали информация за всички експозиции, включително за цялата дейност на банката от началото на годината до настоящия момент.

"Вчера имах среща с Управителния съвет. В понеделник с екипа отиваме в на място в банката. Ще имаме дълга дискусия с риск мениджмънта, за да се запознаем с начина, по който се управлява рискът. Фокусът ще бъде върху управлението на риска - когато имаме тази увереност, че се стъпва на добрите практики в индустрията, че имаме ясни процедури, че имаме хората с нужния интегритет, които да спазват тези процедури, едва тогава можем да говорим за разширяване на дейността, за създаване на нови специализирани портфейли, за вдигане на лимити и т.н.", категоричен е Пулев.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад