Алергологът доц. Мария Стаевска: Демонизират маските, а те помагат

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Маските непрекъснато се демонизират. Ако бяха толкова вредни, нямаше цялата напреднала азиатска общност - японци, корейци, да носи маски от години. Това отбеляза доц. Мария Стаевска - началник на Клиника по алергология в УМБАЛ "Александровска", в коментара си за проблемите, които създават носенето на маски и ползването на дезинфектанти.

"Носенето на маска до голяма степен намалява вдишването на замърсен въздух, намалява инфекциите. Ако нещо хубаво се случва от тази пандемия, дано да изработим навика есенно-зимния сезон да ходим с маски, а и след това, защото това ще намали грипа и другите респираторни заболявания. Намалява и алергичните състояния през поленовия сезон", каза тя.

По думите й в практиката си досега не е срещала пациент с контактен дерматит или по-особен дерматит от предпазна маска за лице. За нея по-скоро проблемни са дезинфектантите, особено след като някои хора се невротизират и обработват ръцете си през 10 минути. Важно е след дезинфекция да се използват овлажняващи кремове, посъветва алергологът.

Какво още коментира доц. Мария Стаевска вижте във видеото!