Д-р Москов: Големите болници в София трябва да приемат само COVID пациенти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Твърдя, че тази седмица големите болници - и частни, и държавни, с над 300 легла в София трябва да бъдат обособени като COVID болници. Следващата седмица това ще бъде късно. Това заяви в "Денят започва" по БНТ бившият здравен министър д-р Петър Москов.

Според него, проблемът е, че нашето общество е разделено на две несъвместими гледните точки - едните са силно притеснени, а другите тотално отричат тази заплаха.

Първото основно нещо, което трябва да се направи от управлението, е да се формулират ясни цели и ясен план, около които условно да има съгласие в обществото и да се обединим около конкретни неща, които трябва да правим, за да не стане много лошо.

Според него, досега това не се е случило не само заради невъзможността на управлението да го направи, но и заради желанието на опозицията да паразитира върху страховете на хората.

Трябва да стигнем до базов консенсус, защото повече не можем да си позволим локдаун, категоричен е д-р Москов.

Той обясни, че трябва да бъдат разрешени извънредни правомощия на здравния министър, за да може той да управлява здравната система и да възлага задачи на здравните заведения. Сега той няма конкретни законови правомощия, допълни Москов.

Параметрите и мерките трябва да са съобразени с възможността на всеки регион да поеме дадено натоварване, подчерта д-р Москов.

Той обясни, трябва да вземем пример от Словакия, тоест масово тестване с близки до PCR изследванията резултати.

В момента, в който достигнем до 10 000 заети легла в болниците, трябва да се премине към масово тестване, допълни той. Трябва ни ясен финансов бюджет и логистика на държавните институции как да бъде проведено това тестване.

В София има само 4 болници, които са изпълнили заповедта на здравния министър за разкриване на капацитет от легла за болни от коронавирус, обясни д-р Москов. Това, което трябва да направи министър е наистина да изисква извънредни правомощия със залога на оставката си, подчерта д-р Москов.

Относно парите в бюджета за здраве догодина, той заяви, че в тази система, структурирана по този начин, парите никога няма да бъдат достатъчни.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад