“Алфа Рисърч” и “Галъп”: Избирателната активност е малко над 25%

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ниската избирателна активност коментираха социологът от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова и политологът Борис Попиванов от "Галъп".

Според "Алфа Рисърч" до момента избирателната активност е 25.2%. При "Галъп" до изборните урни са отишли да гласуват 25.1% от имащите право на глас.

На първия тур, когато бяха избори и за президент, и за парламент, са гласували 40.5% или 2 687 307 души, по данни на ЦИК.

Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" заяви, че очакванията са избирателната активност да достигне над 25%. За рекордно ниската избирателна активност е довел и начинът, по който беше проведена последната част от кампанията, както и невъзможността избирателите да изберат между двамата кандидати. Имало е и по-слаба мобилизация на симпатизантите на различните партии. Забелязва се и разлика в активността в големите градове, където е по-висока и разлика от селата, където има по-ниска избирателна активност.

Борис Попиванов от "Галъп" заяви, че се движим в стойности близки до активността в първия тур, но за сега е до 3% по-ниски. В голяма степен се наблюдава вот на по-активната част на българското общество, би се добавил дори младежкият вот, който е по-засилен.

Допитване на социологическата агенция "Галъп" показва дали и доколко резултатите от изборите за Народно събрание са повлияли на избирателите при гласуването им на втори тур за президент днес.

- За 20.5% от анкетираните изборите за Народно събрание са им повлияли;

- 69.4% заявяват, че парламентарният вот не е повлиял на избора им;

- 10.2% не могат да преценят.

Социологът Борис Попиванов от "Галъп" коментира, в студиото на "Президентски избори 2021: Резултатът" че в една година на постоянна смяна на властта нагласите на избирателите се променят с изключително голяма скорост. Статистиката показва, че около 1/4 от избирателите, решават за кого да гласуват през последните дни преди изборите.

Подобни са данните и от първия тур на президентските избори. Според Попиванов хората са изключително скептични и умората им от изборите е голяма.

Какво казаха те вижте във видеото!

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад