Америка избра Байдън. Какво следва от тук нататък?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След дълго и напрегнато очакване, противоположни реакции, денонощно броене на бюлетини, хумор в социалните мрежи и стотици страници анализи "какво ще стане, ако...", американците избраха своя нов президент - кандидата на демократите Джо Байдън. Той получи гласовете на 74 млн американци, което според наблюдатели е повече от всеки друг кандидат-президент в историята.

Какво следва от тук нататък коментираха политологът Любомир Стефанов от НБУ и Борислав Цеков от Изследователския център за Нова Европа - гости в студиото на "Денят започва".

"В момента имаме медийна прогноза, че най-вероятният победител ще бъде Джо Байдън. Юридическото положение е, че изборите не са приключили, защото още се брои в някои щати, предстои повторно преброяване в Уисконсин, а и тепърва започват събедни преброявания. Все още има, поне по данни, които излизат през няколко часа, възможност да се обърне резултата в Аризона - там се топи разликата", описа ситуацията в момента Борислав Цеков.

Според него вероятността да има "някакви размествания" на този етап е минимална, защото не е ясно какви доказателства за изборни нарушения ще бъдат представени пред съда.

"Така че нямаме избран президент, имаме медийна прогноза с висока степан на вероятност", обобщи той.

Любомир Стефанов отбеляза, че е симптоматично и тревожно, че Доналд Тръмп отказа да признае изборните резултати и победата на Байдън.

"Не смятам, че ще има обръщане на резултата. Джо Байдън ще е следващият президент на САЩ... Не смятам, че ще се стигне до фарсоподобна ситуация, при която да имаме президент, който да е избран, и той да бъде денонсиран пет дена по-късно, въпреки всички проточващи се процеси, които в някои щати може би ще продължат до края на ноември", прогнозира политологът.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад