Анализ на политическите сюжети

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Протестите ще бъдат първото изпитание за правителството. Очевидно премиерът е решил да не им обръща такова голямо внимание. Ще проследим доколко тези "зърнари" ще успеят да вдигнат някаква вълна, коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" журналистът Валерия Велева.

По думите ѝ те по-скоро ще блокират пътища и кръстовища, но революционна ситуация в страната не се наблюдава. Има напрежение особено с решението на българското правителство за допускането на украинското зърно. На фона на позициите на Полша и Унгария, България застана на друга позиция. Относно местните избори тя изрази мнение, че "сглобката" няма да се разтресе от конфликти.

Според журналиста Веселин Стойнев сътресенията, които се случват в момента са изключително изкуствени.

"Има шанс, ако има добра комуникация с публиката, да покаже, че едни хора, както ги наричаме "зърнари", това са новите латифундисти, това са най-богатите хора - тези, които са облагодетелствани от десетилетия от еврофондовете, които искаха да си запазят на високи цени зърното, въпреки започналата миналата година война и които сега вместо да тръгнат с бентлитата и поршетата си към София, тръгват с комбайни."

Политическият анализатор Кристиян Шкварек изрази мнение, че решението на правителството да разреши вноса на украинско зърно цели да покаже, че по този начин от една страна България ще помогне на Украйна, а от друга у нас хлябът ще поевтинее и цените на храните ще паднат.

"Само че това е един залог, коййто се прави. Ами ако не се случи? След няколко месеца може да се окаже, че цената на хляба не е мръднала и с 1 стотинка. Този залог ще направи така, че ще лъсне в България наличието на някакъв картел и наличието на някакъв много по-голям проблем от този, пред който досега сме били изправени."

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад