Андрей Гюров: БНБ работи с всички сили за влизане в еврозоната през 2025 година

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Централната банка работи с всички сили, така че 2025 година да сме подготвени по най-добрия възможен начин за влизане в еврозоната. Това заяви в студиото на "Още от деня" подуправителят на БНБ Андрей Гюров.

По повод критерия "инфрация" той отбеляза, че "може да бъде направена известна интерпретация за това кой е периодът, за който ще бъде измервана средногодишната инфлация".

"Важно е да се отбележи, че така както инфлацията нарасна много бързо в резултат на войната, енергийната криза, така и сега спада много по-бързо в България, отколкото в другите европейски страни. Всеки допълнителен месец, който се включва допълнително в изчислението на инфлацията, ни доближава все повече към изпълнението на този критерий", подчерта Гюров.

Централната банка има изградена секция на своята онлайн страница, където има различни анализи за приемането на еврото и как ще се отрази на българските граждани, отбеляза той и допълни:

"Първото нещо, което ще се уреди в закона е статутът на еврото, като платежно средство в България. Второ, функциите, които Централната банка ще изпълнява в системата на европейските централни банки."

По думите му БНБ не отговаря за определянето на лихвените проценти и не участва в операциите на откритите пазари.

"Би трябвало лихвите по депозитите да се увеличат с влизането на България в еврозоната, така, както е и в останалите банки в ЕС.

Какво още каза подуправителят на БНБ вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад