Ангел Кунчев: Последният връх е през следващите 2-3 седмици, следва дълъг светъл период

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма система, която да издържи на подобен натиск. Това, което се опитваме да направим, е никой да не остане без медицинска помощ и да намалим жертвите от третата вълна на COVID-19, заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев - член на Националния оперативен щаб.

Данните у нас са лоши, а увеличението - значително. От друга страна това не е изненада, защото такава ситуация се наблюдава в Европа вече около месец и там  случаите на бързо разпространяващия се английски вариант на вируса достигнаха 60-70%. Беше ясно, че тази вълна щеше да стигне до нас, отбеляза той.

По думите му по-добре е в този момент мерките да се взимат на локално ниво, защото разликите в броя на заразени са много големи, а спирането на плановия прием в болниците се е наложил заради нуждата от легла.

Кунчев беше категоричен, че третата вълна няма да се избегне, ако се затворят заведенията.

"Знам колко боде в очите фактът, че ограничаваме дейност в болници, пък работят заведенията. Нека припомня, че вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, да, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с този на много други места - и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина, и навсякъде”, коментира той.

По думите му характеристиките на вируса са се променили - той вече се предава много по-лесно, има изменения в клиничната картина и възрастовите групи.

"През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че не е COVID.  Напротив, сега започва като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, дразнене, което е доста различно от първоначалната картина. Друго нещо - промяната във възрастовите групи - 20% от новите случаи са под 19 години. Вече го виждаме и в детски градини и ясли, и в училища”, веднага даде пример експертът.

Заключението на главния държавен здравен инспектор е:

“Не е ключовото в това да затваряш, да забраняваш, да контролираш и да глобяваш. Ключовото е осъзнаването, че не е свършил проблемът, защото създаде една такава психологическа настройка, че всичко е приключило - но за съжаление, още не сме се справили с COVID.”

Според него ситуацията в момента е последният връх, който трябва да преминем през следващите 2-3 седмици.

“След което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година. Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022-ра би трябвало проблемът COVID не изобщо да е изчезнал, а постепенно вирусът да се превърне в обикновен респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него”, прогнозира Кунчев.

Какво още коментира главният държавен здравен инспектор вижте във видеото!