Ангелин Цачев, ЕСО: Премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на ЕК

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ново президентско вето върху Енергийния закон. За сигурността на системата, как ще издържи на заложеното в Пътната карта и как ще работи енергийната система със зелената енергия ексклузивно за "Говори сега" говори изпълнителният директор на Енергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев.

В коментара си за ветото, наложено от президента Радев върху промените в Закона за енергетиката, Цачев подчерта, че премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на ЕК и добави:

"Премахването на НЕК като обществен доставчик е едно от изискванията на ЕК в реформата, свързана с либерализацията на пазара на едро. Какво представлява тази реформа? Всички производители на електрическа енергия трябва да бъдат поставени при едни и същи пазарни условия - не трябва да има определяне на квоти от КЕВР, които да поставят определени производители в по-преференциални условия пред други, не трябва да има задължително изкупуване и т.н. Всички тези реформи са свързани с изпълнението на един регламент на ЕК още от 2018 година."

По думите му "Мариците" не са застрашени - производството им не е ограничено, стига да имат достатъчно добра пазарна цена.

Според Цачев на този етап страната ни има достатъчно електрическа енергия за нуждите на българските потребители.

Какво още каза изпълнителният директор на ЕСО вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад