Ани Владимирова, психолог: Най-много ни притесняват децата в тази стресова ситуация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Световната здравна организация проучи и доказа, че 3 от 7 страни вече изравняват менталното с физическото здраве, което показва, че въздействието на годината с Ковид-19 върху човека е изключително сериозно, каза в "Денят започва с Георги Любенов" психологът Ани Владимирова. Подчерта, че те се интересуват най-много от това какво се случва с децата. 

"Дистанционното обучение блокира децата от към сензорика, те нямат т. нар. функция на огледалните неврони да виждат с периферно зрение, да чуват съучениците си, да се ориентират и всъщност са едни пасивни консуматори на информация", посочи Ани Владимирова. 

Според нея българите се справят сравнително добре в тази стуация. Тя даде пример с Япония, където самоубийствата през м. октомври са много повече, отколкото е смъртта от Ковид през цялата година до октомври в тази страна. "При нас при ситуация на стрес консолидирането е сравнително добро", отбеляза психоложката. 

При тази стресова ситуация Ани Владимирова подчерта, че се притеснява от симптоматиката при децата. 

"Напоследък наблюдаваме, че при деца, които са склонни към самообвинения, много често започват да се самонараняват, деца, които се страхуват от отхвърляне, отключват хранителни разстройства, деца, които са хипер активни и амбициозни, не могат да взимат решение и все повече се лутат", обясни Владимирова.

Как още влияе на психиката пандемията според психолога - вижте във видеото.