Антикризисните мерки. Какъв ще бъде ефектът за хората

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

0% ДДС за хляба за една година, осъвременяване на пенсиите с около 20% от 1 юли и по-високи данъчни облекчения за семействата с деца – това са някои от мерките, които влизат в т.нар. антикризисен пакет, одобрен от коалиционните партньори. Предвидени са също компенсации заради високите цени на горивата.

Това увеличение е извън рамките на стандартното. Всяка година се прави осъвременяване на пенсиите по швейцарското правило. 60-те лв. добавка влизат в рамките на пенсията, което означава, че вече никой не може да ги вземе, те са част от нея. И в допълнение се прави 10% увеличение. Правителството ще направи допълнителни трансфери към бюджета на НОИ, за да може да покрие тези увеличени разходи. Пенсиите са едни от най-ниските, но трябва да се направят поредица други стъпки, така че тези средства да дойдат през увеличени приходи от осигурителни вноски, а не от данъци.

Това каза Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

Проблемът с парите не е в харченето, а в печеленето. Проблемът е за какво се харчат тези пари. Ние като страна имаме крещяща нужда от осъвременяване на публичните услуги. Навсякъде се сблъскваме с лошо качество на публичните услуги и имаме необходимост от ускоряване на публични инвестиции, подчерта проф. д-р Гарабед Минасян от Икономическия институт към БАН.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад