Арх. Здравков: Проектът за "Света Неделя" съответства на препоръките на журито и на професионалните организации

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента представяме пред обществото един проект за площад "Света Неделя", който съответства както на препоръките на журито, така и на професионалните организации. Този проект отчете препоръките да се запазят до едно дърветата на площада, да се осигурят подходи за съответните ритуали в храма, да има подход към Патриаршията, като в същото време бъде даден приоритет на пешеходеца, това каза в "Още от деня" арх. Здравко Здравков, главен архитект на София.

Този площад е липсващата връзка между бул. "Витоша" с Градската градина. "С проекта на архитект Масимилиано Фуксас и ул. "Съборна" от площада до ул. "Леге" ще смени своята настилка и ще се превърне в едно цяло", допълни той.

Този проект е изключително смел, защото премахва връзката между бул. "Стамболийски" и "Тодор Александров", но в същото време създава удобни връзки между трамвайните спирки, които са обвързани със станциите на метрото. Вкарва се допълнително озеленяване. Площадът става изцяло обърнат към храма. С освобождаването на площада от автомобили, пространството ще се освободи за хората, отбеляза арх. Здравков.

Респектът към археологията се чете и в този проект. Тя ще остане под стъклен похлупак и ще може да се види. Ще бъде добре осветена. Взети са всички мерки, за да не се плъзгат телата, които ще бъдат върху разкопките. Контекстът на средата е запазен, но е преразказан с една много хубава и модерна приказка, посочи още главният архитект на София.

Арх. Здравков изрази надежда до края на следващата година да се започне работа по реализирането на проекта. Работата ще се изпълнява на етапи.

Какво още каза арх. Здравков - вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад