Аркади Шарков, здравен икономист: Нужна е оптимизация на лекарствения бюджет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България успява да овладее разпространението на опасната зараза, а здравната ни система е в добро финансово състояние е мнението на здравния икономист Аркади Шарков.

По време на пандемията болниците работят с намалени обеми и част от плановия прием е спрян, така болниците успяха да спестят пари. 

"От една страна добре е, че се изплащат около 85 % от дейността на болниците спрямо миналогодишния период, защото по този начин системата успя да се запази в тези месеци на криза. От друга страна ще е хубаво в момента да се спази обещанието за това надлимитната дейност за задна година да се изплати абсолютно на всички болници със спестените средства, които се очакват да останат до края на годината", поясни Аркади Шарков.

Според Шарков е важно да се изчакат резултатите от финансовия отчет на 9-месечието на НЗОК, откъдето можем да съдим какво да се очаква.

Що се отнася до лекарствата, там се наблюдава лек преразход. Очаква се през следващите години да намалеят средствата, които работещите плащат за здравеопазване, това би довело до оптимизация на лекарствения бюджет.

"Когато се говори за лекарства и държавата трябва да се погрижи да оптимизира този ресурс, както за него така и за болниците. Очакват ни години на промяна", каза здравният икономист.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад