Асен Василев: Ако няма мнозинство в парламента, по-добре да се отиде на избори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев коментира днешния вот на недоверие към правителството в извънредното студио на БНТ "След вота": "Не бях изненадан. Това беше предварително обявеният развой на събитията".

"Мислим по-скоро за нови избори, но това, което сме поели като ангажимент към целия български народ, не само към нашите избиратели, е да водим една много ясна политика - при която средствата стигат до гражданите, а не до чекмеджетата", посочи Василев.

Ако в този парламент се събере мнозинство за такава политика, може и да се сформира кабинет, вкючително между новата четворна коалиция, каза той.

"Те бламираха избора за председател на НС, след като отстраниха Никола Минчев, очевидно нямат каниддат за позицията. Те очевидно нямат намерение да правят този кабинет, което мисля, че е добре за България", отбеляза вицепремиерът.

По думите му ИТН са напуснали коалицията след като са били поставени пред решение дали милиардите да отидат при пенсионерите или при строителните фирми на ГЕРБ и са избрали второто.

"Това са парите на българските данъкоплатци. Ние имаме много ясен избор тези пари къде да отидат. Няма проблем те да отидат за строителство, но има проблеми те да отидат ца строителство където при 80% от договорите са прикрити основни ремонти, тези ремонти са без гаранции, на тройни цени".

Той заяви, че за шест месеца регионалното министерство е трябвало да организира нови процедури и да избере нови изпълнители, но това не е свършено.

При добра организация осем дни ще стигнат за приемане на актуализацията на бюджета, каза Василев. Няма как обаче да се гласува социалната част на бюджета, без да гласуваш основния.

"Примерно - гласувате бюджета на ДОО - там е описано по какъв начин се променят пенсиите. Трябва да гласувате и централния бюджет, защото там са средствата, с които тези пенсии трябва да бъдат изплатени. Могат да кажат, е гласуват само пенсиите в централния бюджет, а останалите антикризисни мерки не ги гласуват", уточни Василев.

 

"Нашият план "Б" вие видяхте - ние спечелихме изборите, без никой да очаква, че ще ги спечелим. Отиваме на едни нови избори и ще ги спечелим пак", подчерта Василев.

И се мотивира така: "Българският народ видя много ясно какъв е изборът. Изборът е да живеем, кактои сме живели досега - със същите тези хора, посъщия този начин, който ни направи най-бедната държава с най-големите неравенства в ЕС, или да живеем по един нормален европейски начин. И другото, което хората видяха и което всъщност най-много изплаши и ДПС, и ГЕРБ е, че има алтернатива и тази алтернатива днес беше на 3 гласа."

Вижте цялото интервю във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад