Какво свърши и какво не успя управляващото мнозинство?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От клетвата си на 13 декември миналата година до днес кабинетът "Петков" се сблъска с множество кризи - ковид, инфлация, война. Почти няма тема, по която коалиционните партньори да са били единни, винаги някой се противопоставяше.

Какво свърши и какво не успя управляващото мнозинство - обобщение на шестте месеца управление.

Как се сформира властта?

"Българските избиратели свършиха тяхната работа. Сега ние трябва да свършим нашата", заяви на 15 ноември Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

"България ще се управлява от коалиция и България започва нов път", допълни Кирил Петков.

След два парламента без избрано правителство на третите за годината избори "Продължаваме промяната" спечелиха вота през ноември 2021 и поеха отговорността.

След маратонски преговори четворната коалиция стана факт. Коалиция на различните - с лява и дясна партия в нея. Споразумението подписаха не заедно, а всяка формация поотделно.

"ПП предлага за кандидат за министър-председател на Република България Кирил Петков Петков", обяви на 11 декември Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

Опозицията свали кабинета "Петков" от власт

След клетвата дойде заявката на кабинета "Петков".

"Мотото на това правителство ще бъде нулева толерантност към корупцията", заяви премиерът Кирил Петков.

Кирил Петков пред протестиращите: Заедно ще ги победим!

Ковид мерките създадоха първите проблеми на властта. На фона на рекорден брой заразени - протести отвън, барикада отвътре в парламента.

"Мерките са дискриминационни", коментира Ангел Георгиев от "Възраждане".

"Дали в закона пише, че той важи само за мен или за шепа нещастни фашисти?", заяви от парламентарната трибуна депутатът Христо Петров от "Продължаваме промяната", по-известен като Ицо Хазарта.

ВОЙНАТА

Войната в Украйна предизвика нови сблъсъци между управляващи и опозиция и между управляващи и управляващи.

"Специално цитирах президента Путин и той каза, че това е специална операция. Нито НАРТО, нито президента Путин затварят напълно вратата за дипломацията", каза Стефан Янев.

Военният министър Стефан Янев не нарече войната "война" и се раздели с поста си. Заради друго разделение - на "фили" и "фоби", напрежение на Шипка на 3 март и освиркване за премиера.

"Нас не ни е страх от омразата", каза на 3 март Кирил Петков.

Инфлацията скочи, бежанска вълна заля страната, Русия спря газа за България.

"Шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли", заяви премиерът Кирил Петков.

"Да се твърди, че нямаме трасета да доставяме газ, извън тези, по които доставяме руски газ, е смешно", коментира вицепремиерът Асен Василев.

Украйна очакваше подкрепа - не само хуманитарна, а и военна помощ. Коалицията се раздели - "за" и "против" санкции срещу Русия, "за" и "против" да се изпраща оръжие на Украйна.

"Ние не можем да направим нещо друго освен да предоставим наред с хуманитарната, финансовата помощ и военно-техническа помощ", допълни Атанас Славов от "Демократична България".

"Министерският съвет реши ли да се изнасят оръжие и боеприпаси за Украйна, да, БСП ще напусне коалицията", обяви вицепремиерът Корнелия Нинова.

На другия фронт - политическият - у нас: Противопоставяне между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" за управител на БНБ. Такъв така и не беше избран.

ПРОКУРАТУРАТА И АРЕСТИТЕ

47-ият парламент очерта като приоритет съдебната реформа. И поведе битки.

"Главният прокурор на Република България Иван Гешев да подаде оставка", призова Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

Някои битки бяха спечелени - закриха специализираните съд и прокуратура. Премиерът Петков се яви на разпит в прокуратурата, предаде списък с 19 имена, свързани с престъпления. Месец по-късно за пръв път в най-новата ни история арестуваха бивш премиер - Бойко Борисов.

"Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Евентуално повдигане на обвинение би било в нарушение на закона", добави Десислава Петрова, заместник-градски прокурор на София.

"Изправени сме пред саботаж от прокуратурата", допълни Кирил Петков.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Деликатната тема за Република Северна Македония не излизаше от дневния ред. Премиерът започна мандата с обещание.

"Българската позиция остава както си е", заяви Кирил Петков.

Президентът свика Консултативен съвет за национална сигурност и напомни на изпълнителната власт.

"При провеждане на външната политика на страната Министерският съвет да изпълнява националната позиция на България", заяви президентът Румен Радев.

Петков пръв посети Скопие. Двете правителства заседаваха в София. Държавна делегация откри културен център в Битоля. Месец по-късно го подпалиха. Външният министър заговори за две политики.

"С премиера имаме еднаква позиция. Той трябва да уеднакви неговата позиция с външно-политическия си екип", заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.

С всеки следващ месец все повече се говореше за натиск върху България за вдигане на ветото. Премиерът отричаше. Именно Северна Македония беше сред мотивите - четворната коалиция да стане тройна.

"От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тая коалиция и на тая агония", обяви Слави Трифонов.

"Днес е денят на водораздела", допълни премиерът Кирил Петков.

Управлението започна да търси подкрепа за мнозинство. Разделение в "Има такъв народ" осигури част от нея.

"Не мога повече да подкрепям действията на лидера на ИТН Слави Трифонов и свалям своето доверие от него", заяви Радостин Василев, министър на спорта в оставка.

"Мафията току-що загуби коалиционния си партньор", допълни Кирил Петков.

"Всички депутати да вземат, да ми оставите само Тошко Йорданов, аз пак няма да спра", каза още лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Опозицията внесе вот на недоверие, но преди това преброи подкрепата. Падна първата жертва - парламентарният шеф. А подкрепата, оказа се, математика, но и преговори и договорки.

Автор: Милена Кирова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад