Асен Василев: Ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат отстранени от позициите си

Предаване: Панорама, 04.06.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Държавните структури, държавните дружества трябва да спрат да правят каквито и да е транзакции с хора, които са в списъка със санкциите и асоциираните лица, защото иначе те потенциално биха могли да попаднат също в този списък със санкции, което носи след себе си невъзможност да се прави бизнес в чужбина, запор на сметки, отнемане на активи и всички други последствия. Това заяви в предаването "Панорама" служебният министър на финансите Асен Василев.

Решението на Министерския съвет е в този план да се предпази държавната собственост и държавните дружества. Финансовият министър увери, че всичко, което бъде открито, ще бъде абсолютно публично - кои от държавните дружества и кои лица попадат в тази списък на свързани лица. Това се отнася и за частни структури.

Всички, които са свързани, ще бъдат поставени в един списък на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите. А на държавните дружества ще се дават указания да не работят с тези хора и съответно компании, обясни Василев.

Ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите в правителството - категоричен беше финансовият министър.

Той коментира и скандала с шефа на НАП Румен Спецов. "Аз установих, че той не е участвал в данъчни измами. Изпратено е писмо към прокуратурата, за да направят проверка и да установят".

Спецов му е обяснил подробно какво се е случило и го е уверил, че към момента, когато той е бил собственик на фирмата, тази фирма не е участвала в такива измами.

Познавам г-н Спецов отдавна. Аз си избирам екипите сам. И в случая с г-н Плевнелиев, и в случая с г-н Радев, аз отидох и казах: Това са CV-тата на хората, с които работя. Ние влизаме като екип. Или целият екип влиза - ако има проблеми, трябва да се обсъдят сега, оттам нататък влизаме като екип, екипът е мой, категоричен беше Асен Василев.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад