Тихомир Безлов: Темата "корупция" у нас не изчезва

Предаване: Панорама, 04.06.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Струва ми се, че политическите участници са информирани за плановете за такава стъпка от страна на САЩ, съдейки по отсъствието на господин Пеевски от листите на 4 април, това каза в "Панорама" Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията.

По думите му, ако САЩ обвързваха с изборите у нас действията си, мярката щеше да бъде оповестена преди 4 април. "Тази стъпка е била планирана във времето". Той обясни, че идеята за подобна мярка се очертава отдавна. САЩ се опитват да повлияят на крайните форми на корупция, които виждаме в страни като България.

Безлов припомни, че законът "Магнитски" бе тестван още в предишната администрация и по него бе посочен български съдия. "В Източна Европа от две страни - Латвия и Словакия попаднаха граждани, но България е първата страна в ЕС, в която новата администрация реализира такава мярка. Моята хипотеза е, че специално със случаите с господин Пеевски и господин Божков това е по-скоро сигнал-маркер, че санкциите са насочени към бъдещето, към големи икономически структури в България, които играят клиентелно", очерта той.

Безлов допълни, че при смяната на толкова правителства темата "корупция" у нас не изчезна. Големите иконвомически структури в България са клиентизирали всяко правителство тук.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад