Аспарух Илиев: Омикрон заобикаля естествения имунитет, създаден от предишните инфекции

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вирусът и неговата еволюция има собствена динамика, която в момента се разгръща и може би имаме нов вариант, който в някои случаи е по-заразен, но в други - протича по-леко. Все още не може да се каже със сигурност, каза д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Не ме изненада появата на Омикрон, това е нормално. Колкото повече са носителите на вируса, толкова по-голяма е вероятността да възникнат мутации, затова трябва да се пазим от заразяване, не само с ваксини, препоръча д-р Илиев.

Това, което знаем до момента за Омикрон, е, че в районите на Южна Африка се разпространява доста повече от Делта варианта, но симптомите са болки в тялото, голяма уморяемост и главоболие и по-малко кашлица и болки в гърлото, каза още той.

По думите му Омикрон заобикаля естествения имунитет, създаден от предишните инфекции, както и ваксиналния.

Д-р Илиев помоли да не се играе с теорията по-добре да се преболедува вирусът. Познавам стотици души, които искаха да го преболедуват като по-лесен вариант и вече шести-седми месец са с неблагоприятно развитие на заболяването, поясни той.

Модифицирането на ваксините не е проблем, проблем би било да се получи разрешение, защото трябва да се извършат определени тестове. Но молбата ми е да продължим да се ваксинираме с наличните ваксини. Най-голямата грешка би била да спрем и да чакаме да дойдат по-добри ваксини. Зимата е пред нас и това е опасен сезон, заяви д-р Илиев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад