Атанас Пеканов: Има две отворени теми в Плана за възстановяване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Плана за устойчивост и развитие сме заложили един проект, който среща голямо обществено одобрение за медицински хеликоптери. Имаме 11 нови проекта един от тях е за комплексен център за управление и мониторинг на рискове. Става въпрос за единен център, в който да се получава информация за всякакви опасности от аварии и бедствия, именно в случаи на пожари, наводнения, изсичане на гори, така че в реално време институциите да получават информация, да могат да отговарят на тези рискове, гражданите също така да са информирани. Той беше предложен от Президентството, но нямаше чуваемост при бившите управляващи, да кажат защо не ги бяха сметнали за нужни да залегнат в предишната версия на Плана и се радвам, че някои от тях са залегнали в тази версия на Плана. Това заяви в "Денят започва" служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

 

"Жестът на Слави Трифонов да дари средства е достоен жест, но е важно държавата да има институционалната подготовка да реагира в такива ситуации. Не трябва да се надяваме на дарения за такива неща, които са централна роля на държавата и институциите", коментира служебният вицепремиер.  

Пеканов сподели, че има две отворени теми в Плана за възстановяване и устойчивост и по тях текат още подобрения - в сферата на енергетиката и в сферата на върховенството на закона. Той заяви, че това ще бъде финалната версия на Плана.

"Двете неща, за които ангажиментът трябва да е по-висок са в сферата на енергетиката - бъдещето на въглищните региони. Втората сфера е върховенството на правото и закона. Един служебен кабинет, който има доста ограничен мандат, не може да се ангажира, че в следващите година - две-три тази и тази реформа в сферата на върховенството на закона ще е случи. Не е редно аз да обещавам нещо на европейските институции, когато реално народните представители ще са носители на тези промени. По тези точки трябва да постигнем консенсус с народните представители. За да изпратим плана, те трябва да го консултират това", каза той.

По думите му има забавяне с Плана за възстановяване и устойчивост, но сигналът от Брюксел винаги е бил "по-добре добър план, отколкото да използвате тези средства по претупан начин".

Пеканов заяви, че е отворен за дискусии и вече се среща с парламентарни групи. Смята, че коректно подхожда и е убеден, че ще се случи приемственост с редовния кабинет.

Една от реформите в Плана е създаване на Комисия за енергиен преход към климатична неутралност - нещо, към което се стреми цяла Европа.

"През годините сме игнорирали нещата, които държавата трябва да върши, трябва да имаме истински механизми, които да гарантират това. За да има такива механизми, сега и в Плана залягаме по-социална роля на държавата. С Министерство на труда и социалната политика в рамките на Плана се въвежда реформа, която да засили социалното включване, социалната сфера, индексиране на подпомагането на най-социално изключените - нещо, за което сме били критикувани през последните години", каза вицепремиерът.

На критиката, че последната версия на Плана не е съгласувана с най-голямата представена парламентарна група, Пеканов заяви, че в много кратък срок е трябвало да се изготви подобрената версия на плана и ако в ситуация на предизборна кампания, са били отворили цялата преработка на Плана за всички политически партии, нямало да стигнат до завършен вид.

Целият разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад