Ивет Горанова и първите ѝ стъпки в спорта в Плевен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България има първи олимпийски златен медал. Спечели го в турнира по карате 21-годишната Ивет Горанова. Медалът е още по-ценен, защото каратето дебютира като спорт именно на Олимпиадата в Токио.

Олимпийската шампионка се подготвя в скромното помещение на зала "Спартак" в Плевен.

    "Сигурността и концентрацията, с която излезе, правеха впечатление и може би ще направят впечатление и на човек, който е извън спорта. Беше абсолютно спокойна, абсолютно уверена. Тя знаеше за какво отива и точно това си взе", коментира в "Денят започва" треньорът на "Петромакс"-Плевен Маргарит Попов.

Той обясни, че в карате една среща може да се обърне в последните 1-2 секунди. По думите му този ипон е щял да намали резултата, но той пак е щял да бъде в полза на Ивет.

    "Карате е преди всичко бойно изкуство. То е и спорт, но в основата си е бойно изкуство. За разлика от спорта, който постоянно се модернизира и излизат нови тенденции, нови методики за подготовка, самото бойно изкуство ние се опитваме да го предадем по автентичния начин, по който ни е завещано от японците", обясни треньорът.

Попов допълни, че се обменя опит, правят се международни семинари с участие на големи инструктори. Нашите състезатели, които пробиват на международната сцена, се увеличават всяка година, категоричен беше треньорът.

Коя е Ивет Горанова?

Деница Панталеева е първата треньорка на Ивет. Разказа, че каратистката е прекрасен човек, борбена, упорита, целеустремена.

    "Тя е много уверена, защото знае възможностите си, няма от какво да се притеснява. Постигна нещо историческо", каза Панталеева.

За това живееше, това беше нейната най-голяма мечта - допълни треньорката.

Репортер: Роман Сушков

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад