Атанас Пеканов: Новият списък “Магнитски" е звучен шамар

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новият списък “Магнитски" е още един звучен шамар, защото страната ни не се движи достъчно бързо но темата със съдебната реформа и приоритетите на върховеството на закона. Това заяви в студиото на “Денят започва” Атанас Пеканов - служебен вицепремиер по управление на европейските средства .

“Корупцията уби, взима от нашите ресурси, взима от нашите бъдеще. От години от Европа и наши партньори ни казват да направим нещо. Това, което трябва да се направи, е разписано от години в докладите, които България получава. Огромната част от тези реформи сега са част от Плана за възстановяване и устойчивост. Неслучайно с министър Зарков още в началото на миналия служебен кабинет доразвихме, финализирахме законите, които касаят тази тема, и ги внесохме в парламента. Същината на съдебната реформа е механизмът за контрол и търсене на отговорност на главния прокурор. Парламентът нямаше желание да ги разгледа и тук се получава още едно доказателство, че пред нас е нещо ключово и трябва да си дадем сметка за това”, подчерта той.

Според него внесеният от министър Зарков в 48-ото НС законопроект за съдебна реформа е добър и допълни, че според Венецианската комисия и Европейската комисия той отговаря на критериите. Ще го внесем в новия парламент, увери Пеканов.

Какво още каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад