Атанас Пеканов: В края на юли ще сме готови с Плана за възстановяване и устойчивост

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не трябва да концентрираме цялата икономическа активност в столицата. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" служебният вицепремиер по управление на европейски средства Атанас Пеканов.

Той обаче отбеляза, че проектът за софийското метро няма да бъде ощетен и ще бъде реализиран.

Служебният кабинет търси вариант за намаляване на други средства за столицата по Плана за възстановяване и устойчивост - например за ВиК, обясни Пеканов.

Приоритет за Пеканов остават здравеопазването, образованието и енергетиката. Има зададени критерии от ЕК, според които всички проекти трябва да допринасят за зеления и дигиталния преход. Надграждаме някои пера, в други е имало излишни разходи, коментира Пеканов.

Даде като пример за добър проект този за STEM центрове, като се предвижда национален такъв, в който да се обучават преподаватели.

Ще увеличим и средствата за фотоволтаични клетки, каза Пеканов.

По половината проекти по Плана за възстановяване и устойчивост е имало оптимизация през последния месец, изчисли вицепремиерът. На всяко тримесечие ще се следи дали се изпълняват заложените цели. Тази година по плана предварителното финансиране е 1,6 млрд. лева. Нито една държава все още не е получила средства по този механизъм, подчерта Пеканов.

В края на юли служебният кабинет ще е готов с работата по Плана за възстановяване и устойчивост, каза още служебният вицепремиер.