Атанас Славов, ДБ: Иван Гешев отдавна е загубил публичния си авторитет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Корупцията по високите етажи на властта продължава да е проблем според доклада на ЕК по една проста причина. Очевидно прокуратурата в България не разследва и не обвинява лица, които са замесени в корупциони престъпления. На първо място трябва да се реформира прокуратурата така че да започне да разследва и да обвинява хората, които заслужават това, а не хора с множество обвинения и извършили престъпления да се разхождат по улиците с големи коли и да убиват мирни граждани. Това каза Атанас Славов от "Демократична България" в предаването "Още от деня".

Той смята, че предложението на мнозинството в парламента за приемане на нов закон за антикорупционната комисия с разследващи правомощия на инспектори в комисията е стъпка в правилната посока.


"Дава се възможност за специализация на хора със специални умения да могат да разследват корупционните престъпления и да могат да го правят по такъв начин, че в прокуратурата да пристигат достатъчно готови разследвания, за да не може тя реално да си измива ръцете и да казва, че събраните доказателства не отговарят на някакви изисквания", обясни Славов. И подчерта: "Ако прокуратурата отказва да образува производство, да може тези откази да бъдат обжалвани."

Относно коментара на главния прокурор по отношение на новия закон за антикорупционната комисия, че отсъстват юридическите аргументи в него, Славов смята, че Иван Гешев отдавна е загубил публичния си авторитет. "Гешев не е дал нито един юридически документ за каквото и да било, а говори политически", заяви Атанас Славов.

Той каза още, че "Демократична България" е заела отговорна политическа позиция, казвайки, че ще опита да състави кабинет, ако получи мандат от президента с активното участие на "Продължаваме промяната".


Атанас Славов добави, че ДБ ще проведе преговори с досегашните коалиционни партньори и с напусналите коалицията ИТН, като подчерта, че това е отговорното политическо поведение в момента.

 


Вижте целия разговор във видеото.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад