Атанас Славов от ДБ за правосъдната реформа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Съдебната реформа винаги е предизвиквала спорове по една проста причина. Има хора, които имат влияние върху съдебната власт повече от 10 години и тези хора не искат да бъдат извадени оттам. Това заяви Атанас Славов - депутат от ПГ на "Демократична България" и член на Комисията по конституционни и правни въпроси в предаването "Денят започва".

"Комисията последните десет дена проведе пет заседания, от Демократична България опитахме да поставим на първо гласуване Закона за съдебната власт, не се стигна до гласуване, бяха използвани трикове, хватки, безцелно говорене, само и само да не се стигне до гласуване. Субектите, които не искат съдебна реформа са два - ГЕРБ и ДПС. Законопроектът за прехвърляне на бюрото по защита от главния прокурор към министъра на правосъдието е гласуван на второ четене, ДБ поиска извънредно заседание за днес, за да може да бъде все пак нещо гласувано. Това обаче не се случи", заяви Славов.


Той цитира Конституцията. Според него, когато 1/5 от народните представители поискат Парламента да се събере извънредно, председателят на парламента е длъжен да насрочи заседанието.
 
Атанас Славов коментира още, че в предложението, което се прави от страна на ДБ, делата срещу бизнесмените Димитър Желязков, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Николай Банев ще бъдат довършени от съставите, които са ги гледали до сега.

"Къде беше българската прокуратура по казуса Магнитски, как се стигне изобщо до това случай, защо прокуратурата не забелязваше фигурата на Пеевски, за Васил Божков се активираха последната година, както се случи с делото КТБ седем години по-късно, тези въпроси бяха зададени в правна комисия и не получиха отговор от българската прокуратура", попита Славов.

"На това събрание му липсваше решителност, за да стигне до край, имаше достатъчно време да минат поне два-три закона. Законът за съдебната власт беше внесен в първия ден на това събрание, комисиите бяха създадени три седмици по-късно. Първите закони, които бяха внесени по темата, бяха на Демократична България, защото те се очакват от българското общество", коментира Атанас Славов.

"В една демократична държава такъв Главен прокурор трябва да си подаде оставката", така депутатът от ДБ, коментира появилата се в интернет пространството снимка на Иван Гешев от Народното събрание, на която си вижда неговия разговор с PR-а на Бойко Борисов - Севдалина Арнаудова.


Той коментира още, че Демократична България е фокусирана върху парламентарните избори. "Искаме да поемем отговорност за управлението на държавата, предстои да вземем нашите решения за президентските избори следващите седмици", каза депутатът от ПГ на "Демократична България". "Не мисля, че ще има директна подкрепа за президента Радев, предстои да вземем нашите решения по отношение на бъдещ кандидат", заяви още Славов.

 

Вижте разговора във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад