Атанас Славов: Със закриването на специализираните съд и прокуратура се възстановяват правата на всички български граждани

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента се гласуват преходни и заключителни разпоредби на Закона за съдебната власт, уреден е статутът на магистратите след закриването на спец. правосъдието, урежда се в момента как ще се довършат делата, които са гледани досега от специализираните съдии, каза за "Още от деня" от Народното събрание Атанас Славов, зам.-председател на ДБ.

Според него със закриването на специализираните съд и прокуратура се възстановяват правата на всички български граждани.

"Никой не трябва да бъде подлаган на инквизиция. Спецправосъдието имаше изключително инквизационен характер - хора бяха държани с месеци в арестите, без да им се повдига обвинение, накрая се четяха оправдателни присъди, но всъщност вината не биваше доказвана, а хората понасяха тежки вреди, без да са били виновни, включително бивши министри на ГЕРБ", подчерта Славов.

И по думите му това е показвало политическия характер на това правосъдие.

"Правосъдието, осъществявано от общите независими съдилища в разумен срок е най-добрата гаранция за българските граждани и всички ние трябва да можем да дишаме по-свободно, когато един инквизационен трибунал бъде закрит", заяви Атанас Славов.

Зам.-председателят на "Демократична България" припомни, че те са внесли този законопроект още в НС 46 и сега, година по-късно, ще гласуват закриването на тези "инквизационни органи".

"Това е важен елемент от съдебната реформа, това е да прекратиш безобразията, да прекратиш злоупотребата с власт", подчерта Славов.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад